Bethaniƫ - Archipel
U bent hier
Coƶrdinaten
Werking & Doelgroep
Op Archipel werken we in groepen. Het hierdoor ontstaneĀ lotgenotencontactĀ bevordert de motivatie om een nuchter leven op te bouwen. Het helpt om te kunnen zeggen: we zitten hier allemaal voor hetzelfde. Ik ben niet anders⦠Iemand met een uitgesproken wens voor een nuchter leven kan dan ook starten in een groepsprogramma.Ā
Ā
We trachten een kader of structuur aan te bieden, waarin veiligheid, houvast en ruimte te vinden is om patiënten bij te staan in een nuchter leven. Een vertrouwde plek, waar afspraken duidelijk zijn, waar er structuur is die als het ware de betrokkene mee kan vormgeven. Binnen deze veilige muren kunnen we vervolgens inhoudelijk aan de slag. Met name gaan we op zoek naar de wortels van het medicatie- en/of alcoholprobleem.
We kijken en staan stil bij gebeurtenissen opĀ vier domeinen: gedrag, gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. We trachten te kijken wat er zich op die verschillende vlakken afspeelt. We trachten afstand te scheppen tussen impulsen en een daaropvolgende actie. Een uitdagende oefening, gezien vele (lichamelijke en geestelijke) ervaringen ā vaak jarenlang- door gebruik van middelen verdoofd werden.
Ons gezamenlijk werk in groepen is gestoeld op deĀ bereidheid om geraakt te worden, om het aan je hart te laten komen, om te handelen op een nuchtere, bewuste wijze. Het betekent alles wat er komt, welkom heten. Dat wat zich ook aandient, bestaansrecht heeft en we hierbij de geest trachten open te stellen. Het is stoppen met enkel weten.Ā
Het is niet toewerken naar een plotselinge doorbraak, het is nietĀ werken om stap voor stap iets te kunnen bereiken. Het is eenvoudiger: ruimte maken voor iets wat er is en altijd al was.
Het hoeft geen verrassing te zijn dat ook in deze aanpak deĀ hechtingĀ vooropstaat tussen mensen onderling. Onze blessures, tekorten en krachten, die we meenemen in al onze ontmoetingen. De tekorten, die we soms zo moeilijk kunnen bekijken en ervaren. Wat ons kan drijven tot de schijnbaar enige remedie, nl. het opvullen van die tekorten (materialisme, voeding, verslavende middelen, ā¦).
In ons groepstherapeutisch aanbod wordt deĀ combinatie van non-verbale therapieĆ«n en verbale therapieĆ«nĀ gemaakt. Door dit samenspel trachten we mee het verslavingspatroon in kaart te brengen, en met welke (levens)aspecten dit verweven is. Op deze manier kunnen we mogelijk verbinding maken met breuklijnen, die reeds vroeg in ons leven ontstaan zijn. Het is een zoeken naar de betekenis van het middel, wat dient er āopgelostā te worden. Primitieve angsten in het niet-talige gebied, gebrekkige coping-mechanismen in het talige en symbolische betekenissen. Uiteraard geeft wat er zich afspeelt tussen medewerker en betrokkenen ook waardevolle informatie en bouwen we mee, vanuit die basis.
HetĀ therapie-aanbodĀ bestaat uit psycho-educatie en psychotherapie, motivatiegesprekken, terugvalpreventie, vaardigheidstrainingen, psychomotorische therapie, ergotherapie, beeldende therapie, dramatherapie, arbeidstrajectbegeleidingĀ en de uitbouw van hobby- en vrijetijdsactiviteiten.
Afdeling Archipel richt zich op de opvang, ontwenning, behandeling en nazorg vanĀ volwassenen met een alcohol- en/of medicatieprobleem.Ā We bieden geen behandeling voor mensen met problematisch gebruik van illegale middelen en/of gokproblemen.Ā
Aan een opname op Archipel gaat steeds een kennismakingsgesprek vooraf. Tijdens dit gesprek peilen de hulpverleners van Archipel naar jouw verslavingsprobleem. Ze stellen je ook enkele vragen over je familie/vrienden/steunfiguren, financiële, woon- en werksituatie. Op die manier schatten ze in of een behandeling op Archipel jou zou kunnen helpen. Het gesprek vindt op Archipel zelf plaats.
Aanmelden voor een kennismakingsgesprek kanĀ telefonisch viaĀ 03 380 25 54Ā (Danny Vermeiren) of 03 380 25 53Ā (An Tuytelaars).Ā Het is belangrijk dat jeĀ zelf contact opneemt. De huisarts of andere hulpverleners kunnen een doorverwijsbrief meegeven, dit is echter niet noodzakelijk. Samen met het team van Archipel spreek je een moment voor een intakegesprek af. Soms kan je tijdens dezelfde week nog op intakegesprek komen, soms loopt deĀ wachttijdĀ voor een intakegesprek tot enkele weken op. Dit hangt af van het aantal vragen tot een kennismakingsgesprek.
Indien je in aanmerking komt voor opname op afdeling Archipel, bekijken we wanneer de opname mogelijk is. Op dat moment wordt er telefonisch contact met je gelegd om een opnamemoment af te spreken.
Arrondissement Antwerpen
Administratieve informatie
Relaties & koppelingen
Is een zusterafdeling van
Bethaniƫ - BoomgaardBethaniƫ - Brink
Bethaniƫ - Centrum voor Beschut Wonen en Psychiatrische Zorg aan Huis - De Sprong
Bethaniƫ - Delta
Bethaniƫ - Kaap
Bethaniƫ - Kadans
Bethaniƫ - Kering
Bethaniƫ - Koraal
Bethaniƫ - Kouter
Bethaniƫ - Moeder & Baby
Bethaniƫ - Monding
Bethaniƫ - Oever
Bethaniƫ - Polder
Bethaniƫ - Psychiatrisch Verzorgingstehuis - De Landhuizen
Bethaniƫ - Rif
Bethaniƫ - Steiger
Bethaniƫ - Stroom
Bethaniƫ - Terp
Bethaniƫ - Vallei
Bethaniƫ - Vliet
Bethaniƫ - Wel
Elim - Centrum voor Psychotherapie