FAQ/Help

U bent hier

Inleiding: 

Deze pagina vullen we aan met veelgestelde vragen van onze bezoekers. Ook linken naar extra informatie over de sociale kaart zijn hier te vinden.

Informatie over sociale kaart?

 

 

Je kan de brochure ook bestellen en per post laten opsturen. Klik op deze link om de brochure te bestellen en kies voor 'bestel per post'.

Lees het artikel over de sociale kaart in het jaarverslag van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van 2019. Ook weliswaar.be publiceerde een artikel over de sociale kaart.

In het jaarverslag van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van 2021 vind je een artikel over de samenwerking tussen VIVEL en de Vlaamse sociale kaart.

Benieuwd naar cijfermateriaal over de sociale kaart? Via deze link vind je een infografiek van 2021.

Wettelijke basis

Lees onze disclaimer als je vragen hebt over de wettelijke basis van de sociale kaart of de manier waarop gegevens verwerkt worden.

De wettelijke basis voor de opmaak van de sociale kaart is verankerd in het Decreet houdende de sociale kaart van 3 mei 2019.

Hoe zoeken?

Zoeken kan snel via de invulvelden 'wie of wat' gecombineerd met 'waar' op de homepagina. Uitgebreid zoeken kan via de link onder het 'Wie of wat zoek je?'-zoekveld. Uitgebreid zoeken is aangeraden voor gevorderde bezoekers die de welzijns- en gezondheidssector goed kennen en op zoek zijn naar exacte lijsten van zoekresultaten.

Klik hier voor meer info over het zoeken.

Wat gebeurt er met de gegevens die bijgehouden worden via mijn profiel?

De gegevens zijn nodig om extra functionaliteiten te gebruiken: favorieten bijhouden, zoekopdrachten opslaan en persoonlijke commentaar toevoegen aan een fiche. De initiatiefnemers kregen toestemming van de bevoegde instanties om deze gegevens bij te houden. Voorwaarde is dat de databank ze versleuteld opslaat. De functionaris voor gegevensbescherming van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ziet er strikt op toe dat deze voorwaarde correct nageleefd wordt, ook door de technische ontwikkelaar.

Klik hier voor meer info over de privacy.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Op de homepagina vind je bovenaan rechts een link 'Nieuw wachtwoord aanvragen'. Klik op die link en geef je e-mailadres in om een nieuw wachtwoord te ontvangen. Meer uitleg vind je in de infobundel: Hoe een nieuw wachtwoord aanvragen?

Hoe actueel zijn de gegevens in de sociale kaart?

Elke dag verbeteren beheerders in elke regio de kwaliteit van de gegevens in de sociale kaart. Ze sporen nieuwe erkenningen en initiatieven actief op, corrigeren fouten en structureren de gegevens op de fiches. 
De welzijns- en gezondheidssector evolueert constant. Daarom is de betrokkenheid van voorzieningen en zorgverstrekkers belangrijk om de databank accuraat en volledig te houden. We werken daarom zoveel mogelijk met contactpersonen in de voorzieningen en praktijken zelf.

Ontdek je toch lacunes of fouten? Geef via de link 'Wijzigingen suggereren' op een fiche je opmerkingen door, of contacteer ons.

De gegevens van mijn voorziening/praktijk kloppen niet meer, wat kan ik doen?

Op elke fiche staat er een link 'Wijzigingen suggereren'. Langs deze weg komen je suggesties bij de beheerder van de fiche terecht. Geef je naam en e-mailadres of telefoonnummer door zodat we je kunnen contacteren als er iets onduidelijk is.

Misschien wil je zelf je fiche beheren? Lees voor meer info het antwoord op de volgende vraag.

Ik wil beheerder worden van mijn voorziening/praktijk, hoe pak ik dat aan?

Ben je werknemer in een organisatie of ben je een zorgverstrekker die opgenomen is in de sociale kaart en wil je zelf jouw gegevens beheren? Registreer jezelf eerst op onze website en maak een profiel aan. Hoe doe je dat? Klik hier voor meer info over het profiel.

Log daarna in, surf naar je organisatiefiche en klik op 'Organisatiefiche claimen'. Een beheerder van de sociale kaart in jouw regio controleert de aanvraag en keurt ze al dan niet goed. We willen niet dat iedereen zomaar fiches claimt.

Een goedgekeurde claim betekent dat je eigenaar bent van één of meer organisatiefiches. Om de vormelijke uniformiteit te garanderen verschijnen de wijzigingen die je ingeeft nooit direct online. De beheerders van de sociale kaart zetten jouw wijzigingen online.

Als je fiche-eigenaar bent, veronderstellen we dat je wijzigingen spontaan doorgeeft. Als je de fiche lang niet controleert, sturen we een mail met de vraag om jouw gegevens na te kijken.

Er bestaat nog geen fiche van mijn organisatie/praktijk, hoe pak ik dit aan?

Hoort je organisatie tot de scope van de databank sociale kaart? Lees eerst de webpagina over de inhoud van de sociale kaart als je twijfelt.

Registreer je op onze website en maak een profiel aan om een voorstel van nieuwe organisatiefiche door te geven. (Klik hier voor meer info over het profiel.)

Log daarna in, klik op de knop "nieuwe organisatie toevoegen" op je dashboard en vul de basisgegevens voor een nieuwe fiche in. De beheerder van de sociale kaart volgt verder op.

Kan ik een deel gegevens exporteren?

Exporteren kan als je ingelogd bent. Het exportbestand kan niet direct gedownload worden. Om het systeem niet te overbelasten krijg je een e-mail met de link om het bestand te downloaden. We gebruiken het e-mailadres dat bij je profiel hoort.

Meer info vind je in deze infobundel: Exporteren voor een ingelogde gebruiker

Lukt het niet om een profiel aan te maken of te exporteren? Vraag gerust meer info via het contactformulier.

Met welke browserversie bekijk ik de website het best?

Je bekijkt de website het best in een recente browserversie. Een goede weergave van de website is mogelijk vanaf:

  • Internet Explorer 10 of 11
  • Opera 12
  • Safari 5.1.7
  • Firefox 26.0
  • Chrome 32.0.1700.76
Hoe fouten, problemen of vragen doorgeven?

Merk je een fout aan gegevens op een organisatiefiche? Op elke fiche staat er een link 'Wijzigingen suggereren'. Langs deze weg komen je suggesties bij de beheerder van de fiche terecht. Geef je naam en e-mailadres of telefoonnummer door zodat we je kunnen contacteren als er iets onduidelijk is.

Merk je andere fouten op de website of geven onze themapagina's of deze FAQ-pagina geen antwoord op je vraag? Klik hier om ons te contacteren.

Gebruikt de sociale kaart gegevens van authentieke databanken?

Om zoveel mogelijk bestaande gegevens opnieuw te gebruiken, is onze website gekoppeld aan authentieke databanken:

(1) het VKBO (Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen), (2) CRAB voor adresgegevens, (3) CoBRHA voor basisidentificatiedata van erkende zorgvoorzieningen. 

Widget sociale kaart

Met de sociale kaart widget kan je de 2 zoekvelden "wie of wat" en "waar" integreren in je eigen website. Op die manier kan je bezoeker snel zoeken in de databank sociale kaart. Klik hier voor meer info.

Handleidingen

Kijk zeker op onze pagina met handleidingen voor extra informatie.