Dagcentrum Het Veer is een organisatie van Vzw Jeugdzorgcentrum en is erkend door de Vlaamse overheid, afdeling jongerenwelzijn.
Het dagcentrum biedt volgende modules aan:
Contextbegeleiding: is een vorm van hulpverlening aan gezinnen die leven in een verontrustende opvoedingssituatie. De contextbegeleiding is gericht naar alle leden van het gezin en de bredere context. Alle belangrijke figuren worden betrokken.Â
Dagbegeleiding in groep: kinderen/jongeren komen dagelijks na school naar het dagcentrum. Hier krijgen zij gerichte activiteiten en trainingen aangeboden om vaardigheden aan te leren.
Het dagcentrum zet zich in voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun gezinnen die zich in een problematische opvoedings- of leefsituatie bevinden.
Ambulante opvang en begeleiding, specifieke begeleiding omwille van bezorgdheden op vlak van welzijn en functioneren;
Specifieke individuele begeleiding, ondersteuning bij het uitbouwen en invullen van zijn vrije tijd en in het schools functioneren.
Bijkomende problemen zoals huisvesting, huishouden, inkomen, geldbesteding, vrijetijdsbesteding, onderwijs, sociale contacten, individuele problematiek van kinderen en jongeren, lichamelijk en geestelijk welzijn,… worden indien nodig mee opgenomen in de contextbegeleiding.
Onze doelgroep bestaat uit schoolgaande jongens en meisjes van 6 jaar tot 18 jaar. Aanvragen voor kinderen van jonger dan 6 jaar is mogelijk, mits goedkeuring van Jongerenwelzijn.
Aanmeldingswijze:
Info
Dagcentrum het Veer is rechtstreeks toegankelijk. Dit wil zeggen dat ouders, artsen en paramedici, leekrachten of begeleiders in het onderwijs, eerstelijns-hulpverleners, consulenten van het OCJ of SDJ jongeren kunnen aanmelden.
Werkwijze:
Aanmeldingsgesprek: gedurende het aanmeldingsgesprek gaan we na of de cliënt tot onze doelgroep behoort en in aanmerking komt voor een kennismakingsgesprek. Dit gebeurt via vraagverheldering en het aftoetsen van eventuele contra-indicaties.Â
Aanmeldingsbesluit: indien positief: de opvoedingsverantwoordelijken en de jongere worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek waarna de jongere op de wachtlijst geplaatst wordt.Â
Kennismakingsgesprek: dit gesprek heeft als doel om de hulpvraag van de cliënt in kaart te brengen en om de cliënt te laten kennismaken met het dagcentrum en zijn werking.Â
Kennismakingsbesluit: indien positief: er volgt een intakegesprek en de begeleiding kan opgstart worden vanaf het moment dat er een plaats ter beschikking komt.Â
Werkingsgebied:
Gezinnen afkomstig uit de gemeente Maaseik en buurgemeenten (er dient een realistische afstand te zijn tussen school, dagcentrum en thuis gewaarborgd worden).