Zij werkt vaak samen met jongeren in verband met jeugdcriminaliteit, gedragsproblemen van minderjarigen, schoolverzuim, relatieconflicten met ouders, verslavingsproblemen, ...
In het geval van familiale en relatieproblemen kan ze een luisterend oor bieden en eventueel de betrokkenen doorverwijzen naar bevoegde of gespecialiseerde diensten (rechtbanken, crisisopvang, ...).
Slachtofferbejegening is ook een essentiële taak van de politiediensten. Dit kadert binnen de gemeenschapsgerichte politiezorg welke gericht is op de behoeften en verwachtingen van de bevolking. Hiervoor is de samenwerking met diverse externe partners nodig zoals de hulpverlening en Justitie.
De rol van de politie is evenwel niet onbeperkt. Binnen haar wettelijke en onmiddellijke opdrachten verleent de politie een eerste en praktische bijstand. Zij staat in voor een correct en respectvol onthaal, verstrekt basisinformatie en verwijst vervolgens naar gespecialiseerde diensten.
Slachtofferbejegening houdt voornamelijk de slechtnieuwsmeldingen in, eventuele crisisopvang, hercontactname met en bijstandsverlening aan slachtoffers en hun familie. In sommige gevallen helpt de medewerker in het onderzoek van bepaalde zedendelicten. Zij verleent haar medewerking aan preventieprojecten in het kader van slachtofferbejegening en neemt deel aan overlegstructuren. Daarbij dient ze ook contacten te onderhouden en samen te werken met hulpinstanties zoals CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg), preventiedienst en andere.
Werkingsgebied:
As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Zutendaal