Extra informatie

U bent hier

Inleiding: 

Een hulpvraag of een vraag over welzijn of zorg? Met de sociale kaart, een databank die de gegevens van zorgaanbieders in Vlaanderen en Brussel bundelt, vind je snel wat je zoekt.

De sociale kaart: een praktische tool voor iedereen met een zorgvraag

Of je nu op zoek bent naar warme maaltijden aan huis, een woonzorgcentrum voor een familielid, of opvang voor je kind: de sociale kaart helpt je op weg. De sociale kaart publiceert naast contactgegevens van zorgaanbieders ook info over hun werking, doelgroep en openingsuren. Filters om te zoeken op trefwoord, postcode of rubriek maken dat je snel vindt wat je zoekt. 

De sociale kaart brengt een zorgaanbod in kaart dat veel ruimer is dan het klassieke welzijnsaanbod. En ook niet-erkende kwaliteitsvolle initiatieven – rond bijvoorbeeld buurtgerichte zorg – maken deel uit van de databank.

De sociale kaart is er voor burgers die info zoeken over welzijn en gezondheid, maar ook hulpverleners gebruiken de sociale kaart om cliënten gericht door te verwijzen naar gepaste hulp.

Zorgaanbieders worden actief betrokken bij het actueel houden van hun gegevens. Zo blijft de sociale kaart steeds up-to-date.

De sociale kaart is een praktische tool, een wegwijzer, voor iedereen met een zorgvraag.

Opname gezondheidszorgverstrekkers

De sociale kaart werkt nauw samen met de zorgraden van de Eerstelijnszones en de beroepsverenigingen van zorgverstrekkers. In samenwerking met deze ondersteunende organisaties worden de gezondheidszorgverstrekkers (huisartsen, tandartsen, kinesitherapeuten, klinisch psychologen...) gefaseerd in de databank opgenomen.

Extra leesvoer

Lees het artikel over de sociale kaart in het jaarverslag van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van 2019. Ook weliswaar.be publiceerde een artikel over de sociale kaart.

Benieuwd naar cijfermateriaal over de sociale kaart? Via deze link vind je een infografiek van 2019.