ScHulp vzw is ontstaan uit de praktijk van Efrem vzw. Uit de werking van Efrem vzw bleek dat er een enorm hiaat zit in de schuldhulpverlening waar het handelaars betreft. Handelaars met structurele betaalproblemen kunnen (meestal) niet terecht bij de bestaande schuldhulpverlening omdat deze als sluitstuk de Wet op de Collectieve schuldenregeling heeft, waarbij handelaars uitdrukkelijk uitgesloten worden. ScHulp vzw wil een volwaardige schuldhulpverlening uitbouwen voor handelaars én handelsvennootschappen met als sluitstuk de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO).Â
De schuldhulpverlening van scHulp vzw omvat het volledige gamma van budgetbegeleiding, budgetbeheer en minnelijke betaalplannen. Waar de doelgroep vast loopt en minnelijke regelingen met schuldeisers niet meer mogelijk blijken/niet meer aangewezen lijken, kan middels verzoekschrift voor de rechtbank van koophandel gedurende een beperkte periode bescherming gevraagd worden tegen de schuldeisers met de bedoeling om tijdens deze beschermingsperiode een volledig reorganisatieplan (inclusief betaalplan) uit te werken. Dit moet leiden tot een doorstart of eventueel desnoods tot een overname onder gerechtelijk gezag van (een gedeelte van) de zelfstandige activiteit. Zo wordt de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen het sluitstuk van deze eigen en aangepaste hulpverlening voor de doelgroep.
- Binnen deze schuldhulpverlening is ook oog voor de integrale situatie van de ondernemer en zijn naaste omgeving. In die zin kunnen we spreken van integrale en inclusieve begeleiding.
- Omdat de oorzaak van de schuldproblematiek heel vaak deels ligt binnen de beperkte administratieve geletterdheid van de ondernemer wil scHulp ook preventief werken met workshops administratieve basisvaardigheden voor ondernemers.
- ScHulp pakt waar mogelijk ook de oorzaken van schuldoverlast bij ondernemers aan door samen te werken met tal van stakeholders en door beleidsaanbevelingen te formuleren naar diverse instellingen en overheden toe.